sunnuntai 16. joulukuuta 2012

1400-1500 -lukujen tapahtumia muualla maailmassa

Renessanssi on eurooppalaiseen historiaan kuuluva vaihe. Mutta mitä muualla tapahtui samaan aikaan?

Vielä 1400-luvun alussa Timur Lenkin mongolivalta ulottui laajimmillaan Intiasta Moskovaan ja Välimerelle asti. Itä-Euroopan kansat koettivat suojata rajaseutua tekemällä ryteikköisiä metsäesteitä. 

1420-luvulla viimeiset pohjoismaiset siirtokunnat tuhoutuvat Grönlannissa. Ilmasto kylmeni ja ihmiset kuolivat nälkään.

1405-1433 Kiinan keisari lähetti laivastonsa tutkimusretkille Aasian ja Afrikan rannikoille. Keisari saa tuliaisiksi amiraali Zheng Hen matkoilta mm. kirahvin. Kesken lupaavasti alkaneiden löytöretkien vanhoilliset ottavat vallan ja maailman tutkiminen kielletään.1421 Pekingistä tulee Kiinan pääkaupunki. Ming-dynastia on valtansa huipulla.

1420-luvulla atsteekkien valtakunta nykyisen Meksikon alueella on laajimmillaan. Pääkaupunki Tenochtitlán on loistava metropoli. Eteläisessä Meksikossa mayojen kulttuuri on vain varjo loistavaan muinaisuutensa verrattuna.
Tenochtitlán

1453 turkkilaiset valloittavat Konstantinopolin. Bysantti eli Itä-Rooma luhistuu. 1529 sulttaani Soliman II piirittää Wieniä valtavan armeijansa kanssa, mutta perääntyy talven lähestyessä.

1400-luvun puolivälissä pohjoisamerikkalaiset irokeesit alkavat muodostaa kansojen liittoaan. Tämä samaan kieliryhmään kuuluvien intiaanikansojen välisen rauhan turvaamiseksi perustettu liitto kesti parisataa vuotta ja oli maailman ensimmäinen valtioiden välinen järjestö.


1400-luvun puolivälin suurvalta Afrikassa on Malin Songhai-valtakunta. Sivistyksen ja kaupan - myös orjakaupan - keskus on Timbuktu.

1470-luvulla inkojen valtakunta on laaja suurvalta. Se ulottuu nykyisen Bolivian, Argentiinan, Perun ja Chilen alueille.

1556 Intiassa alkaa mogulivallan kultakausi. Hallitsijana on Akbar Suuri. Hän vaali uskonnonvapautta ja suvaitsevaisuutta.






Ei kommentteja: