maanantai 10. joulukuuta 2012

Johannes Gutenberg ja kirjapainotaito



Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg syntyi vuonna 1398 ja kuoli 1468 Mainzissa. Hän oli saksalainen keksijä ja metallityömies. Gutenberg tunnetaan ensimmäisen kirjapainon keksimisestä, liikemies Johann Fustin ja Peter Schöfferin kanssa, 1400-luvun puolivälissä. Samaan aikaan Gutenberg keksi myös musteen, joka kiinnittyi hyvin metalliin. Vuonna 1448 Johannes otti lainaa sedältään perustaakseen kirjapainon. Vuonna 1450 kirjapaino oli jo toiminassa. Se painoi saksalaisia runoja. 
Gutenberg on painanut 42 -rivisen Raamatun. 

Johannes lainasi rahaa Johan Fustilta muun muassa Raamatun tekoon. Vuonna 1455 Fust alkoi vaatia Gutenbergin lainaamia rahoja takaisin. Johanneksen velka oli kasvanut hyvin suureksi, joten hän hävisi riitaoikeudenkäynnissä. Johanneksen piti antaa kirjapainonsa Fustin käyttöön.

Vuonna 1459 Gutenberg osallistui Raamatun painamiseen Bambergin kaupungissa. Kuitenkaan kirjoissa, jotka Johannes painoi, ei ollut hänen nimeään. Vuonna 1465 Gutenbergin keksintö huomioitiin ja hän sai arvonimen. Gutenberg on haudattu fransiskaanikirkkoon Mainzissa.

Lähteet


Kirjapainotaidon kehitti Johannes Gutenberg vuonna 1436. Keksintö mullisti maailmaa ja se toi mukanaan median. Renessanssiajan Euroopassa tärkein keksintö oli kirjapainotaito. Sen keksivät kuitenkin ensimmäiseksi kiinalaiset jo vuonna 1000. Painotekniikka uudistui vuonna 1500. Vuosisadan lopulla pystyttiin painamaan jo 1000 sivua päivässä.


Fanny

Ei kommentteja: