keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Mikä oli muodikasta renessanssin aikana?

Monissa maissa oli omat tyylinsä. Näyttävillä puvuilla pyritään korostamaan kantajan tyylikkyyttä, arvokkuutta ja mieluusti myös yhteiskunnallista ja taloudellista asemaa. Runsaan kultakirjailun ja koristelun käyttö oli renessanssiajan sääty-yhteiskunnan yläkerroksissa täysin luontevaa — ihmisen sosiaalisen aseman tuli näkyä selvästi myös hänen pukeutumisestaan.

Varhaisrenessanssin muoti tuli Italiasta, täysrenessanssin muoti tuli Keski-Euroopasta ja näitä seurasi espanjalainen muoti.

Miehillä oli calzonet (sukkahousut) ja kaapu tai pitkä pellavapaita, joskus viittakin. Vaatteet olivat suhteellisen värikkäitä. Tuloksena oli lyhyt ja leveä asu. Naisilla oli alus- ja päällyshame jonka päällä oli pitkä kaapu tai viitta. Italialainen nainen käytti mielellään laahusta, espanjalaiselle naiselle taas ilmestyi pian niin sanottu pönkkähame. Espanjasta saatiin paljon vaikutteita, mm. korut ja käädyt, jotka roikkuivat vapaasti tai ommeltiin kiinni pukuihin. Miehillä sekä naisilla saattoi olla röyhelökaulus.

Vaatteisiin ja asusteisiin käytetty kangas oli hyvin kallista, koska se vaati lukuisia työvaiheita, ja ne kaikki tehtiin käsin.

Lähde
http://www.edu.vaasa.fi/roomaprojekti2003/pukumuoti_keski_ja_renessanssiajalla.htm
http://sampo.kapsi.fi/fiamma/puvut.shtml


Atron ja Arthur

Ei kommentteja: