tiistai 11. joulukuuta 2012

Firenzen mahtimiehet: Cosimo ja Lorenzo de Medici

Lorenzo
Cosimo
Cosimo syntyi 1389 ja kuoli vuonna 1464. Hän peri isältään Giovanni di Bicci de Mediciltä sekä rikkautensa että liiketoiminnan tajunsa.

Hän nousi Firenzen johtoon 1415. 1433 vallankaappauksessa kilpaileva ylimysten puolue onnistui juonittelemaan itsensä valtaan ja Cosimo ajettiin maanpakoon. Mutta kun hän sai kerättyä kokooon pankkitoiminnallaan vaikutusvaltaa ja rahaa, muut seurasivat häntä: vuoden kuluttua liiketoiminnan ja rahan pakeneminen Firenzestä oli niin suurta, että Cosimoa pyydettiin palaamaan ja hän johti Firenzeä loppuelämänsä. Hän oli suosittu johtaja, sillä hän käytti varojaan avokätisesti kansan hyväksi ja oli antelias taiteen tukija. Muun muassa omituinen ja pennitön arkkitehti Brunelleschi sai Cosimon innostumaan kauan keskeneräisenä seisoneen tuomiokirkon rakentamisesta valmiiksi.

Politiikan alalla Cosimo työskenteli luodakseen rauhan pohjoiseen Italiaan. Oli tärkeää saa aikaan voimatasapaino Firenzen, Napolin, Venetsian ja Milanon välille. Tähän tarvittiin sotia, mutta myös liittoja, petoksia ja diplomatiaa (joku voisi sanoa sitä juonitteluksikin) - ja tietenkin varsin paljon De Medicien varoja. 

Cosimon pojanpoika Lorenzo (1449-1492) jatkoi Cosimon elämäntyötä yhdistämällä suvun pankkitoiminnan ja Firenzen johtamisen ovelan politiikanteon taustavoimiksi. Hän oli erityisen innokas taiteentukija ja keräsi suuren kokoelman antiikinaikaisia veistoksia puutarhaansa. Myös Cosimon laajaa kirjastoa hänt tuki innolla ja kartutti sen kokoelmia.

Lorenzon isä lähetti poikansa seuraamaan diplomaattien neuvotteluita jo varsin nuorena. Hän sai luonnollisestikin aikasna ylimykselle tyypillisen hyvän kasvatuksen. Siihen kuului metsästystä jousella ja haukan avulla, ratsastustaitoja, runouden ja antiikin kielten opiskelua tavanomaisten liiketoiminnan ja politiikan taitojen lisäksi.

Lorenzo käytti omien laskelmiensa mukaan yli 600 000 kultafloriinia (nykyrahassa noin 600 miljoonaa euroa) hyväntekeväisyyteen, rakentamiseen ja taiteeseen. Hän piti tätä hyvänä sijoituksena, silloinkin, kun suvun liiketoimet alkoivatkin sujua hyvin huonosti.

Lorenzo sai firenzeläisiltä lisänimen Il magnifico, eli Suurenmoinen. Hänen kuolinvuotenaan Firenzessä piti valtaa uskonkiihkoinen Savonarolan johtama tasavaltalaisliike. Sen aika päättyi pian ja myöhempinäkin vuosisatoina de Medicit ohjailivat politiikkaa ja taloutta Italiassa ja muualla Euroopassa. Suvusta on tullut paaveja, kuningattaria ja muita vallankäyttäjiä.


Lähteet
http://www.biography.com/people/cosimo-de-medici-38096
http://fi.wikipedia.org/wiki/Cosimo_de%E2%80%99_Medici
http://en.wikipedia.org/wiki/Lorenzo_de'_Medici

Kirj. Nuutti & Esa

Ei kommentteja: