sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Espanjan synty


Isabella ja Ferdinand hallitsivat Espanjaa vuosina 1474–1504. Heidän avioliittonsa kautta Aragonia ja Kastilia yhdistyivät, tätä pidetään Espanjan valtion alkuna. Isabellalla oli tasaveroinen asema Ferdinandin rinnalla, hän jopa jätti Ferdinandin varjoonsa.



  700-luvulla islaminuskoiset maurit valloittivat suurimman osan Iberian niemimaasta. 1000-luvulta lähtien kristityt kuningaskunnat sotivat maureja vastaan valloittaakseen takaisin menetetyt alueet. Vuonna 1492 Isabella ja Ferdinand saattoivat takaisinvalloituksen loppuun kukistamalla viimeisen maurien linnoituksen, Granadan. Voiton jälkeen, kristinuskoa vahvistaakseen Ferdinand perusti Espanjan inkvisition, jonka tarkoituksena oli kitkeä ”vääräuskoisuus” pois maasta. Vainojen kohteena olivat maurit sekä juutalaiset. 

   Samana vuonna kuningaspari myönsi Kristoffer Kolumbukselle rahavaroja tutkimusmatkaa varten, jonka tarkoituksena oli löytää uusi kauppareitti Intiaan. Matkan seurauksena löydettiin Etelä- ja Pohjois-Amerikka. 1500-luvulla Espanja oli Euroopan mahtavin valtio Amerikan valloituksen tuoman vaurauden ja mahdin takia.
  

Ei kommentteja: