maanantai 17. joulukuuta 2012

Elisabetin aika

Englannin kuningatar Elisabet I eli vuosina 1533-1603. Hän oli voimakas hallitsija. Hän sai varsin nuorena johdettavakseen maan, joka oli vielä epävakaa ja levoton uskonpuhdistukseen iittyvien valtataistelujen ja kiistojen jäljiltä.  Uskollisten neuvonantajiensa avulla ja lujan, mutta oikeudenmukaisen toimintatapansa ansiosta hän sai pian kansansa ja säätyjen tuen.


Elisabet ei avioitunut koskaan, vaikka valtioliittoa havittelevia kosijoita riitti. Hän vastasi monesti, että on jo naimisissa ja hänen puolisonsa on Englannin kuningaskunta. Lapsuudenystävä ja neuvonantaja Robert Dudley, Leicesterin jaarli olisi ehkä ollut hänen oma valintansa puolisoksi, mutta maan edut estivät liiton toteutumisen.

1500-luvun jälkipuoliskolla Englanti ja Espanja ajautuivat konfliktiin. Syynä oli kilpailu vaikutusvallasta merentakaisilla alueilla. Espanja oli Amerikan rikkauksien ansiosta suurvalta ja Englanti pyrki haastamaan sen. Kaapparikapteeni Francis Drake ryösteli espanjalaisten kultalaivoja kuningattaren rahoittamana ja hänen suojeluksessaan.
Lopulta konflikti syveni sodaksi, joka huipentui siihen, että pienehkö Englannin laivasto onnistui tuhoamaan Espanjan sotalaivaston, hyvin varustetun Suuren armadan. Espanjan tavoitteena oli tehdä maihinnousu Englantiin. 

1500-luvun jälkipuoliskoa nimitetään Iso-Britanniassa Elisabetin ajaksi, "Elizabethan era".


Ei kommentteja: