tiistai 11. joulukuuta 2012

Martti Luther ja uskonpuhdistus



Munkki Martti Luther (1483-1546) pyrki tekemään hyviä töitä ja palveli toisia rukoillen heidän sielujensa puolesta. Rauha Jumalan kanssa osoittautui hänelle kuitenkin vaikeaksi saavuttaa. Luther paastosi, piinasi ruumistaan piiskaamalla sitä, vietti pitkiä aikoja rukoillen ja ripittäytyen jatkuvasti. Luostarissa hän luki myös paljon Raamattua. Lutherille oli suurena apuna hänen rippi-isänsä Johann von Staupitz. Hän tutustutti Lutherin saksalaisen mystiikan nimellä kulkevaan hengellisen kirjallisuuden suuntaukseen ja tuki hänen teologianopintojaan. Myöhemmin Staupitz määräsi Lutherin luennoimaan Wittenbergin yliopistossa ja jatko-opiskelemaan siellä teologiaa.

Vähitellen hänelle valkeni, että kirkon opetuksissa ja toiminnassa oli monia epäkohtia, joita hän halusi korjata. Vuonna 1517 hän kirjoitti 95 teesiä, jotka käsittelivät pääasiassa anekauppaa. Anekaupassa oli kyse siitä katolisesta periaatteesta, että hyvillä teoilla saattoi saada anteeksiantoa synneistä. Lopulta anekaupassa olikin kyse siitä, että anelipukkeen ostajalle luvattiin synnit anteeksi ja lyhennystä kiirastuleen (kuoleman ja taivaaseen pääsyn välitila, jossa tulella poltettiin sielu puhtaaksi synneistä). Aneiden kauppaamisella kerättiin rahaa Rooman Pietarinirkon rakentamiseen. Luther hämmästeli tätä, sillä hän piti anekaupan lupauksia vääränä. Vain Jumala voi yksin armosta antaa synnit anteeksi, ei sitä voi ostaa, hän uskoi.



Anekuponki
Martti Luther suuttui kirkon rappiosta ja alkoi kirjoittamaan teesejään joita oli sitten 95.
Hän naulasi ne kaikki kirkon oveen jotta ihmiset näkisivät ne. Siitä syntyi Martti Lutherin ja roomalaiskatolisen kirkon suuri kiista. Luther joutui oikeuteen ja koetti puolustaa näkemyksiään, mutta turhaan. Myöhemmin tämä johti evankelis-luterilaisen kirkon syntyyn ja uskonpuhdistuksen aikaan käytiin myös pahoja sisällissotia. 

Alunperin Luther halusi vain korjata katolisen kirkon toiminnan räikeimmät epäkohdat, mutta tilanne päätyikin uuden kirkkokunnan syntyyn mullistuksen kautta. Uskonpuhdistussotien aikana Lutherin kanta oli vaihteleva, välillä hän kannatti kansannousuja, toisinaan taas karkein sanakääntein yllytti vallanpitäjiä "hakkaamaan maahan roskaväen". Luther oli myös kiivas juutalaisten vastustaja, se tosin ei ollut lainkaan harvinaista tuohon aikaan.

Lähteet 

http://fi.wikipedia.org/wiki/Martti_Luther
http://www.slideshare.net/virpiloi/martti-luther 

Ville

Ei kommentteja: