torstai 13. joulukuuta 2012

Kustaa Vaasa uudistaa Ruotsin


Kustaa Vaasan koulutus oli puutteellinen, mutta hän oli kuin kuninkaaksi syntynyt. Hän oli isän sekä äidin puolelta ylhäisaatelia ja hän oli kasvanut katolisena kuten kaikki tuon ajan ruotsalaiset.
  Kustaa Vaasa oli itsepäinen ja rohkea ja useimmiten onnekas. Kuninkaana hän joutui käsittelemään heti ensimmäisenä vallassaolon päivänään monia vaikeasti ratkaistavia ongelmia.
 Kustaa Vaasa joutui torjumaan kuusi kovaa kapinaa. Hän rakennutti vahvoja linnoja hallintoa ja puolustusta varten.
 Kun Kustaa Vaasan ja kirkon välinen kiista oli päättynyt kruunu omisti noin 28 prosenttia maasta, aatelisto noin 21 prosenttia ja talonpojat 50 prosenttia. Kustaa Vaasan mukaan kirkon varallisuuden takavarikoinnilla saataisiin rahaa palkkasotilaisiin ja aseisiin ja myös suuren valtiovelan maksamiseksi takaisin Lyypekille. 
Lopulta Kustaa Vaasa oli ruotsin rikkain mies ja suurin yksityinen maanomistaja, jolla oli yli viidestätuhannesta maatilasta paperit. Hänestä tuli kirkon päämies vuonna 1527. Kustaa Vaasa kruunautti itsensä vuonna 1528 Uppsalan tuomiokirkossa.

Kustaa Vaasa perusti Suomeen Helsingin kaupungin 1550 kilpailemaan kaupasta Tallinnan eli Räävelin kanssa. Kauppiaita muista kaupungeista, mm. Porvoosta pakotettiin muuttamaan sinne. Helsingin alku ei ollut mikään erityinen menestystarina, sen satama osoittautui pian liian matalaksi ja väkisin kaupunkia perustamaan pakotetut porvarit halusivat takaisin kotikaupunkeihinsa.

Melkein neljänkymmenen vuoden kuninkaana olonsa aikana Kustaa Vaasa uudisti keskiaikaisen Ruotsin ja loi pohjan sen suurvalta-ajalle.


Lähde: 
Lindqvist, Herman: Ruotsin historia jääkaudesta tulevaisuuteen. WSOY 2003

Atron



Ei kommentteja: