maanantai 10. joulukuuta 2012

Cassandra Fedele


Naisten asema noin viisisataa vuotta sitten oli aivan toinen kuin nykyään. Harva tyttö sai koulutusta siinä missä pojat ja moni todellinen lahjakkuus jäi varmasti huomaamatta. Cassandra Fedelen perhe kuitenkin taisi kannustaa tytärtään tiedon tielle, kun huomsi hänen lahjakkuutensa ja tiedonjanonsa.

Cassandra Fedele eli vuosina 1465-1558. Hän vertasi oman aikansa Padovaa antiikin Ateenaan. Cassandra oli venetsialainen. Hän osasi latinaa ja kreikkaa jo kaksitoistavuotiaana. Hän herätti suurta ihastusta, koska osasi antiikin kieliä. Cassandran kirjoituksia luettiin hänen elinaikanaan melko laajalti. Hän sai pitää puheen veljensä valmistujaisjuhlassa yliopistossa. Se oli ennenkuulumatonta ja herätti suurta kohua ja paheksuntaa. 

Cassandraa tultiin kummastelemaan ja ihastelemaan eri puolilta maailmaa. Hänen isänsä käytti hyväksi tyttärensä mainetta edistääkseen omaa mainettaan asianajajana venetsialaisten aatelisten keskuudessa. Hän järjesti Cassandralle esiintymisiä venetsialaisten ruhtinaiden hoveissa. Kun Cassandra ohitti naimaikänsä, mesenaatit lakkasivat vähitellen avustamasta häntä ja hänen perhettään. Oppineen naisen sanottiin olevan huonoa esimerkkiä tavallisille naisille. 



Lähteet
Nurminen, Marjo: Tiedon tyttäret. WSOY 2008
Kuva: http://blogs.ua.es/mujerescientificas/files/2011/06/Cassandra1.jpg


Fanny

Ei kommentteja: